viernes, 24 de mayo de 2013

CULTURA Y SIMULACRE


Se'm fa difícil escriure una ressenya, articulo, post... amb solament llegir les primeres quinze pàgines d'aquest llibre ja que el seu autor fa que els seus conceptes, la seva forma d'escriure, la seva.... sigui difícil de seguir i tal és així que per començar ho dedica a la desaparició de la metafísica[1].

Al llarg d’aquestes pàgines veiem que una de les caracteristiques és que el seu autor ens fa una sèrie de suggeriments però que no dóna cap referent. Solament ens diu que simular és fingir el que no es té.[2] La cultura del simulacre segons Baudrillard, és aquella fonamentada en una resurrecció artificial dels signes[3]. Per a Baudrillard, el concepte de simulacre es relaciona amb el fet que, en la societat contemporània, el simulacre precedeix: ja no podem parlar de relacionar-nos amb la realitat mateixa, sinó amb el conjunt de representacions que passen per realitat. El cas és que ens enfrontem amb una lògica de la simulació que no té res a veure amb la lògica dels fets. La simulació es caracteritza per la precisió del model sobre el fet. [4] El món sencer ja no és real sinó que pertany a l'ordre de l 'hiperreal i de la simulació[5]. 


No es tracta ja d'interpretar falsament la realitat (ideologia) sinó d'amagar que la realitat ja no és necessària. La simulació s'inicia allí on el signe es manté artificialment, ja que, com comentava al principi, no hi ha gens que referir. Donat el rol que els mitjans de comunicació (Internet) compleixen en les nostres vides, s'anteposa la “mediació” tècnologica a la realitat. Un exemple del que Baudrillard definiria com a  híper-realitat és el fet que, va haver-hi o hi ha, no ho sé exactament, una epoca en què les parelles tallaven la seva relació, mitjançant les xarxes socials, mobil o qualevol eina tecnologica. Aquest fet vendria a confirmar que les representacions són per a nosaltres més reals que el real. Suplantació del real pels signes [6], el simulat es canvia pel real [7] .






[1] Baudrillard, J. (1978)  Cultura y simulacro. Edit. Kairós.Barcelona p. 6
[2] Ibídem p. 8
[3] Ibídem p. 7
[4] Ibídem p. 5
[5] Ibidem p. 5
[6] Ibídem p. 7
[7] Ibídem p. 13

No hay comentarios:

Publicar un comentario